Tatueringar kan vara farliga

Över en miljon svenskar har i nuläget en eller flera tatueringar och branschen har bara blivit större de senaste åren. Men att tatuera sig innebär en del risker och tatueringarna kan även vara cancerframkallande. Därför gäller det att ha koll innan man gaddar sig.

2400066-tattooist-draws-outline

Tatueringar kan ge cancer, rapporterar Metro. De ämnen som appliceras i huden när man tatueras vet man är toxiska men vad som händer med dessa ämnen när de tatuerats in, är fortfarande osäkert. Tidigare har man hittat både reproduktionsämnen och cancerframkallande ämnen i olika tatueringsfärger. De ämnen som finns i färgerna kan transporteras in i kroppen och påverka nervceller, organ och skelett. För att se vilka ämnen som finns i tatueringsfärgerna och vad de kan göra i kroppen har nu Läkemedelsverket gjort stickprov på 30 olika färger.

Bra hygien är ett måste

De farliga ämnena är förbjudna att ingå i tatueringsfärger men det är inte helt säkert att de inte gör det och som sagt vet man inte vad dessa kan göra med kroppen. Det gäller alltså att verkligen tänka en och två gånger innan man tatuerar sig. Det är även viktigt med hygienen hos den som tatuerar. Tatueringsstudios måste ha någon typ av autoklaver och sterilisering måste ske av nålar och utrusning. Just steriliseringen slarvas ofta med när det kommer till amatörer som tatuerar hemma. Det är svårt för dessa att hålla rent och de som tatuerar hemma kontrolleras heller inte. En väldigt stor risk tas när utrustningen inte görs rent rätt eftersom i princip alla sjukdomar kan spridas via blod. Läs mer.

Kolla upp tatueraren noggrant

Det finns även en del andra saker man ska tänka på när man ska tatuera sig. Det gäller till att börja med att göra ordentlig research och söka efter tatuerare som öppet skyltat med sina verksamheter. Ett annat bra tips är att prata med någon annan som tatuerat sig på samma ställe, skriver Göteborgs-Posten. Det gäller även att kontrollera att företaget inte har anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden.