Se de kungliga brudklänningarna

Baltider, bröllopsdags eller är det fest på gång? Du går inte miste om inspiration om du besöker Kungliga slottet och utställningen som pågår av de kungliga brudklänningarna från de senaste decennierna. Rikssalen är nu smyckad med klänningarna för att fira att Kungen och Drottningen varit gifta i 40 år.

Det Kungliga slottet bjuder just nu på en exklusiv utställning av de kungliga brudklänningarna, detta för att fira att Kungen och Drottningen har varit gifta i 40 år. Kungahuset berättar om att rikssalen är smyckad med brudklänningar som burits av fem kungliga brudar under fyra decennier och ger möjlighet för allmänheten att se klänningarna på ett unikt sätt på nära håll. Utställningen öppnades 18 oktober och är öppen till och med 12 mars 2017 under slottets ordinarie öppettid.

När jag ser mig runt i salen så är det många fina minnen som väcks till liv – Drottning Silvia

Expressen skriver om klänningarna som medverkar i utställningen. Man kan bland annat se Prinsessan Sofias klänning som är gjord i crepe i helsiden och italiensk sidenorganza, Prinsessan Madelenes elfenbensfärgade Chantillspets med plisserad sidenorganza och Kronprinsessan Victorias pärlvita klänning i dubbelsidig sidenduchesse och såklart Drottningen Silvias långärmade klänning i helsidenduchesse.

Hemligheterna bakom klänningarna avslöjas

Som man skriver om i Svensk Dam kommer alla även få veta hemligheterna om hur man designar en kunglig brudklänning. För alla nyfikna kommer Pär Engsheden, som sydde kronprinsessan Victorias brudklänning, och Ida Sjöstedt, designern bakom prinsessan Sofias långärmade spetsklänning, att hålla ett föredrag, ”Att designa en kunglig brudklänning” som hålls den 4 februari på Kungliga slottet.

Om inspirationen inför festen eller firandet ändå är svag efter ett besök i rikssalen finns mer att titta på hos Sofia Moore. Du kanske behöver få din klänning specialsydd, hitta en ny färg på balklänningen eller bara ännu mer inspiration.