Normer bakom skönhetsideal

Kan killar ha fillers? Kan svarta göra laserbehandling? Vill alla vita tjejer ha större bröst? Det finns många ideal idag som påverkar alla typer av människor, ofta på ett sätt som gör att vi själva placerar oss i snäva ideal. Trots att vi idag mer än någonsin betonar allas unika utseende, delar inspirerande klipp om body positivness och bejakar allas rätt till att själva bestämma över sina kroppar – verkar vi mer och mer gå mot standardiserade idéer om kroppen.

Några som sätter skönhetsidealen upp och ner och vänder sig till alla typer av människor är kliniken https://inskinity.se/ som verkligen betonar att alla människor har rätt att bestämma över sin kropp – och att en skönhetsbehandling kan se olika ut och ha olika intensitet och metod beroende på vilken hudtyp du har eller vad det är just du själv önskar. Genom att göra branschen mer diversifierad och rikta sig även mot till exempel mörkhyade killar hoppas man kunna slå hål på myten om att det bara är vita människor som genomgår skönhetsbehandlingar.

Alla ser olika ut

Idag är det många på sociala medier som betonar hur viktigt det är att vi kommer ihåg att alla människor har olika kroppar, hudtyper och ideal. Men ändå verkar det som att vi är fixerade vid ett visst typ av ideal som många eftersträvar. Vi har också färdiga idéer om vilka typer av människor som strävar efter vilket typ av ideal. Till exempel är det många som reagerar på om en kille injicerar botox eller väljer att fylla sina läppar med fillers. Klassiska manliga skönhetsideal är ju det muskulösa, nästan obrydda utseendet. Ett ideal som är i princip omöjligt att leva upp till (hur kan man vara både vältränad och samtidigt inte alls bry sig om sitt utseende?)

Andra lyfter på ögonbrynen om de får höra att en tjej gjort en bröstförminskning. Varför har vi så snäva ideal och hur kan vi göra för att alla ska känna att de har makten över sin egen kropp? Kanske är det märkligaste av allt att vi faktiskt påverkas av vad andra tycker, och att forskning också visar på att vi har en viss idé om vad en perfekt kropp är och hur man kan få den.

Åldrandet

Även åldrandet har sina könsnormer och att vi ska åldras på olika sätt. Man pratar om att åldras snyggt eller fult och många vill leva upp till de ideal om den naturliga skönheten som åldrande kan ge. Andra känner sig stressade och inte alls glada över vad de ser i spegeln.

Alla människor ser olika ut och trivs olika bra i sina kroppar. Det bästa vore kanske om vi slutade utgå från att människor stirrar dömande på våra kroppar och att vi känner oss självsäkra nog att göra precis vad vi ville med dem. Oavsett kön, hudfärg, ålder och funktion så borde alla människor få känna sig fria i sina kroppar och göra vad de vill med dem så länge det inte skadar någon annan.