Lev utan kemikalier

Att ha en ren och vårdande livsstil handlar mer om bra hudvård, det handlar om kemikalier i det stora hela – i vad vi äter, har på oss för kläder och gör för inköp samt livsval generellt. Men hur kan man leva mer hållbart och rent i samklang med naturen? Vi skriver om detta idag.

Naken_kvinna_kramar_hjärtaI SvD kan vi läsa att vi får i oss kemikalier varje dag och nästintill hela tiden, och att dessa om än ofarliga för sig, kan vid en mix orsaka cancer bland annat. Det finns kemikalier i allt från hårspray, schampo, havet och fiskar vi äter hemma vid middagsbordet. Det gäller alltså att vara noga med att använda renliga saker, särskilt om du kanske är gravid eller ammar. Ekologiska kläder är ett steg i rätt väg, inte bara för dig som individ men även för jorden och miljön i stort, sobea.se säljer mammakläder online som är ekologiska, dessa är vänliga mot kropp och hud men även mot djur och natur.

Håll ett öga på kemikalierna

Även i DN kan vi läsa om hur kemikalier är bakom flera stora folksjukdomar, det handlar alltså inte bara om genetik och arv, utan om vanor och miljön vi vistas i. Som individ kan en se till att städa och våttorka för att minska risken för små barn att få i sig kemikalier men viktiga förändringar mot kemikalier bör tas på politisk nivå.

När det kommer till hår- och hudvård samt smink kan man gott se till att klara sig från cocktailen av kemikalier som finns i vissa produkter. Här nedan kommer en lista från SKD där en hel del kemikalier att se upp för finns samt i vilka produkter dessa går att hitta:

  • Siliconer (allt som slutar på -one) används i vattenfast smink, glans för håret. Framställs av Kisel.
  • Mineralolja: mycket störande för lederna. Framställs av petroleum. Används i smink och bilolja.
  • Resorcinol: kromosonskadande, cancerframkallande och kan orsaka förgiftning. Finns i hårfärg, särskilt i mörka hårfärger.
  • Parabener: konserverinsmedel som finns i typ allt. Mycket cancerframkallsnde.
  • Formalehyd: farligt konserveringsmedel som hittas i plast, kosmetika, antiskrynkbehandling, otvättade textiler. Klassat som canserframkallande. Förbjudet i Japan men tillåtet i Sverige.