Ansiktsvatten

Många använder ansiktsvatten utan att tänka på varför. Andra struntar i att använda det, eftersom de inte ser vitsen med det. Men faktum är att det finns många goda skäl till att använda ansiktsvatten.

Ansiktsvatten är precis vad det låter som: vatten för ansiktet. Vanligt vatten torkar ut huden, och det gör de flesta sorters ansiktstvätt också. En viktig funktion för ansiktsvattnet är att återföra fukt till huden. Ansiktsvattnet ska också återställa hudens pH-värde. Vanligt vatten har ett pH-värde på 7 (neutralt pH), men huden i ansiktet ska ha ett något lägre värde.  Beroende på var man bor i landet kan det också finnas mycket kalk i kranvattnet, även om halterna i Sverige sällan är så höga som i en del andra länder (bl.a. Storbritannien), och då behövs ansiktsvattnet för att få bort kalkavlagringar från huden. Slutligen tar ansiktsvattnet bort rester av andra rengöringsprodukter, ansiktsmasker och liknande.

Detta är funktioner som nästan alla ansiktsvatten på marknaden fyller. Eftersom det finns många olika hudtyper finns det också ansiktsvatten anpassade till de olika hudtyperna. Den som har fet hy och lätt får finnar kan använda ett starkare ansiktsvatten, som rengör på djupet och dödar bakterier. För den som har känsligare hy är kanske den återfuktande aspekten viktigast, och det finns också produkter som fokuserar på detta.

Vad innehåller ansiktsvatten?

De flesta ansiktsvatten innehåller någon form av alkohol, som etylalkohol eller isopropylalkohol. Dessa har en kylande effekt, och får porerna att dra sig samman. Alkohol har dessutom en antibakteriell effekt. I ansiktsvatten för känslig hy kan dock alkoholen vara utbytt mot mentol, kamfer eller salvia, som har liknande egenskaper, men inte samma antibakteriella verkan. Andra ämnen som kan användas i ansiktsvatten är rosenvatten, apelsinblomsvatten, kamomill och trollhassel.

Precis som med ansiktsmasker går det också att göra sitt eget ansiktsvatten. Lättast att tillverka är ansiktsvatten för känslig hy. Enklast är troligen att riva en gurka och låta strimlorna rinna av i durkslag över en bunke. Spara vattnet som rinner av i en flaska i kylskåpet, och använd som ansiktsvatten.