Ansiktsmask

En ansiktsmask har flera positiva effekter. Faktum är att de flesta masker är så kraftfulla att man inte bör använda dem för ofta. Men i lagom dos är ansiktsmasken en av ditt ansiktes bästa vänner. 

Ansiktsmasken återfuktar huden, stimulerar blodcirkulationen i ansiktet och avlägnsar död hud och orenheter. Man bör dock inte använda en ansiktsmask för ofta: två gånger i veckan brukar vara lagom för att tillföra fukt och näring och rengöra på djupet. Använder man masken mer än så kan huden förlora fukt.

Ansiktsmasker brukar delas in i fyra typer. Dessa är gelé-, ler-, kräm- och peel off-masker. Kräm- och gelémasker återfuktar huden, vilket gör att de är extra populära bland de som har torr hud. En del av dessa masker kan användas över natten, för att verkligen tillföra fukt på djupet. Lermasker, å andra sidan, används ofta av de som har fet hy. Leran drar åt sig fett och rengör på djupet, vilket gör maskerna effektiva mot pormaskar. Förutom på fet hy fungerar dessa masker bra på blandhy, men man bör se upp på känsliga områden, eftersom leran även kan sug åt sig en mindre del fukt från huden. Peel off-masker, slutligen, stelnar till en hinna som man sedan drar av. Då följer smuts och döda hudceller med, vilket gör att de är bra för en ytrengöring av huden.

Gör din egen ansiktsmask

En ansiktsmask är troligen den skönhetsprodukt som det är populärast att göra själv. Det finns flera recept som utgår från vad många människor har hemma i köket. Den allra enklaste varianten är troligen att bara täcka hela ansiktet med gurkskivor. Även om en gurka mest består av vatten så har den flera positiva effekter på hyn.

För att kunna bedriva mer avancerad hudvård i hemmet räcker det egentligen med att man köper spirulina, en blågrön alg som numera används i många olika typer av hälsokost. Spirulinapulver kan blandas med flera olika ingrediser, som honung eller gräddfil, för att skapa bra ansiktsmasker.